Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Νηστεία

Η θρησκευτική μας παράδοση επιβάλλει αυστηρότατη νηστεία καθόλη τη διάρκεια της σαρακοστής. Επειδή όμως τα ήθη και τα έθιμα στον τόπο αυτό έχουν εκφυλιστεί πολλοί αρκούνται στη νηστεία της μεγάλης εβδομάδας (για να ξεσκιστούν στα βρωμερά αρνιά, τα σιχαμερά άντερα και τα ελεεινά κοψίδια την Κυριακή). Το blog του Κόρακα ως ελάχιστη συνεισφορά στη διαπαιδαγώγηση του βλάχου ελληνορθόδοξου αναγνώστη προτείνει το νηστίσιμο (και διαιτητικό) μενού της Μ.Εβδομάδας. Πάμε λοιπόν και πάνω απ' ολα σεμνά και ταπεινά, που έλεγε και ο πρώτος διδάξας της εγκράτειας:
ΔΕΥΤΕΡΑ: Αστακοουρές σε γάλα καρύδας και lime. Συνοδεύονται από σαλάτα ρόκα με καρύδια κι σταφίδες. Κόκκινο κρασί Ανάμα. Για γλυκό παγωτό σορμπέ νηστίσιμο με γεύση σοκολάτα.
ΤΡΙΤΗ: Μακαρονάδα με λαχανικά (καρότο, κολοκύθι, πιπεριά). Συνοδεύεται από τηγανιτή καραβιδόψιχα. Μπύρα μοναστηριακή βέλγικη. Για γλυκό παγωτό σορμπέ νηστίσιμο με γεύση φράουλα.
ΤΕΤΑΡΤΗ: Κριθαρώτο γαρίδας. Συνοδεύεται με βέτζι τσιζμπέργκερ, προσοχή με τυρί σόγιας. Οίνος αγιορίτικος. Για γλυκό παγωτό σορμπέ νηστίσιμο με γεύση μπανάνα.
ΠΕΜΠΤΗ: Καλαμαράκια γιαχνί. Σαλάτα λάχανο, καρότο με μήλο, ανανά και ξηρούς καρπούς. Οίνος αγιωργίτικος. Για γλυκό παγωτό σορμπέ νηστίσιμο με γεύση πεπόνι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Δεν στρώνουμε τραπέζι. Ντοματούλα και κουλούρι Θεσσαλονίκης στο χέρι. Επιτρέπεται το κουλούρι να συνοδευτεί από χαβιάρι μπελούγκα αλλά απογορεύεται η βότκα (παρότι ορθόδοξης προέλευσης ας αποφύγουμε το οινόπνευμα Μ.Παρασκευή)
ΣΑΒΒΑΤΟ: Αν και πολλοί κοιλιόδουλοι σπάνε τη νηστεία Μ.Σάββατο μεσημέρι εμείς θα συνεχίσουμε με σουπίες με σπανάκι και πατάτες και καλαμαράκια τηγανιτά. Ούζα και τσίπουρα ελεύθερα ενόψει αναστάσεως. Γλυκό μη φάτε γιατί ακολουθεί η κραιπάλη της Κυριακής.
Σημείωση για όσους δεν πίνουν αλκοόλ: Οι κοκακόλες να είναι zero.
Και μην ξεχνάτε αγαπητοί πιστοί. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο αυνανισμός, ο οποίος εξάλλου αποτελεί τη μέγιστη των αμαρτιών, καθώς και οι μπάφοι και οι λοιπές ναρκωτικές ουσίες. Ο Θεός μαζί σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου